Wszyscy, którzy mieli okazję zwiedzić Indie lub choć spróbować indyjskich dań wiedzą, że kuchnia indyjska obfituje w różnego rodzaju przyprawy. Jest ich tak wiele, że zapewne większość z nas nigdy nie słyszała o sporej ilości odmian rodzimych, indyjskich ziół.

Tradycyjne indyjskie przyprawy

Najczęściej używane indyjskie przyprawy to np. kmin rzymski, ziarna kolendry czy ziarna kopru. Przyprawy te przed dodaniem do dań praży się najpierw na suchej patelni w celu uwydatnienia ich aromatu, a później też smaku.

Kurkuma – typowa przyprawa indyjska

Ponadto dania indyjskie zwykle kojarzą się także z przyprawami mielonymi, a głównie z kurkumą. Kurkuma to najczęściej używana przyprawa indyjska, stanowiąca poniekąd symbol tej orientalnej kuchni Oprócz niej w daniach indyjskich używa się też cynamonu lub mielonego kminu. Bardzo popularne są też wszelkiego rodzaju wieloskładnikowe mieszanki przyprawowe, a wśród nich tzw. masala. Wśród najpopularniejszych indyjskich przypraw wieloskładnikowych wymienia się:
– curry madras,
– garam masala,
– tandoori masala.

Tym, którzy na kuchni indyjskiej się nie znają, nazwy te niewiele mówią, jednak wśród rodzimych mieszkańców są niezwykle popularne i znajdują się w każdym domu.

Typowe smaki kuchni indyjskiej

W kuchni indyjskiej preferowany jest ostry smak dań. Dlatego tez w większości z nich znajduje się sporo ostrych przypraw, a wśród nich prym wiodą bardzo ostre papryczki. Papryczki Chili w wersji suszonej w kuchni używane są w całości (kruszone i mielone), tak więc danie jest czasami niemożliwe do zjedzenia dla tych, którzy nie lubią ostrych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *